Casita Miro - Onetangi, Waiheke Island

A 120m² Pavilion style addition to an existing 65m² Restaurant. The project was won by open competition entry.

The site was a steep north facing hillside, overlooking the vineyard with magnificent views to the open sea. Our solution was a pavilion style structure.

The building is cut into the hillside; to allow the structure grow out of the ground. This is emphasised at the entrance with an interior garden allowing the natural ground line to literally enter the building, and an intimate view to the grassed back-slope through full height glazing.

The front of the building in contrast is ethereal, with the floor slab projecting out from the natural ground to be supported on very tall solid timber piers some 6 metres high; the building reaching out towards the panoramic views.

We used a mixture of the very traditional and the very modern. Base materials selections were made to ensure robustness and permanence; hardwoods, concrete, glass, iron.

The use of high-tech double-hung frameless, low-iron glass facade system; allowed the creation of virtually invisible, 4.2 metre wide glass spans, and ensured the impression of openness of the “pavilion” style.

Aesthetically, the building does not seek to conform to a contemporary style, or any modern accepted standard of beauty. Its style was to be simple, quirky, borrowed, and worn:
“...we don’t want a new building. Make it look like it has been here for 100 years…” There are elements from Spain. A Gaudi-esque curved external path is continued through the building as initially a stair, then as the bar front. Salvaged building elements were used to emphasis a sense of history and aged appeal.